Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı
WoMen dergisi Ağustos dergisinde çıkan yazım
(https://issuu.com/womendergisi/docs/women_a__ustos_2013/105?e=6676916/5221854)
BOYUN AĞRISI ve BOYUN FITIĞI
Toplumda en sık karşılaşılan şikayetlerin başında boyun ağrısı gelir. İnsanların üçte ikisi hayatlarının bir döneminde boyun ağrısından şikayet etmektedirler. Boyun ağrılarının en sık nedeni boyun fıtığıdır fakat her boyun ağrısının boyun fıtığının belirtisi olmadığını bilmek gerekir. Boyun ağrıları bu bölgedeki kasların aşırı zorlanması, boyun bölgesindeki enfeksiyonlar, boyundaki lenf nodlarının şişmesi, kemik iltihapları, fibromyalji gibi kas hastalıkları ya da romatizmal hastalıklar sonucu da oluşabilir.
Ofis çalışanlarında , bilgisayar kullananlarda, uzun süre sabit duruşlarda veya yanlış postüre bağlı olarak boyun ağrısı gelişebilir
Boyun bölgesinde yer alan kasların bir kısmı kafatası kemiklerinden başlayıp göğüs kafesine veya sırt bölgesine doğru uzanır. Kafatasının hemen arkasında yer alan suboksipital kaslar görme denge gibi olaylarla yakından ilişkilidir.
Belli bir uyarılmışlık değerine sahip olan iç organımız ağrı sinyallerini sırt bölgesine gönderir.Organların kendilerindeki sorunu dile getirme biçimi ağrı şeklindedir.Sırt bölgesindeki ağrılar zamanla kendilerine komşu olan kas ve eklem yapılarını da etkiler.Sırt ve göğüs kafesinin boyun bölgesi ile yakın komşuluğu bulunur. Buradaki ağrı doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde zamanla boyunda ve kollarda ağrıya sebep olabilir.
Beslenme iç organların çalışması ile yakından ilişkilidir.Ağrıda iç organların düzgün bir şekilde çalışamaması önemli bir etkendir. Aynı ortamda çalışan ve aynı işi yapan kişilerden bazılarında ağrı olmamasının sebepleri arasında beslenme önemli bir yere sahiptir. Bunun dışında kişinin içinde bulunduğu psikolojik sorunlar ve sosyoekonomik nedenlerde ağrıda önemli etkendir.
Sırt ve boyun bölgesindeki hareket kısıtlılığı, blokaj ve kas gerginlikleri buradan geçen yapıların dolaşımını etkiler.Dolaşımı bozulan, hareketi kısıtlanan yapılarda sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Boyun bölgesinde yer alan kasssal yapılar gergin olduğunda hem hareketler kısıtlanır hem de sinir ve damar iletisi bozularak boyun , baş ve sırt ağrısına sebep olurlar. Kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak kafatasına yeterli kan akışı olmadığında baş dönmesine de sebep olabilir.
Osteopat olarak neler yapabiliriz?
Zamanında ve iyi tedavi edilmemiş boyun ağrılarının zamanla kollarda , el ve parmaklarda uyuşma ve ağrılara yol açabileceğini unutmamak gerekir. Baş ağrısının boyun ve sırt ağrıları ile çok yakından ilişkisi vardır.
Boyun fıtığı tedavisi için öncelikle hastalığın asıl kaynağı doğru bir şekilde tespit edilmeli ve ona göre tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. İyi bir değerlendirme ile gergin olan kas ve fasyal yapılar gevşetilerek o bölgenin kan dolaşımı ve sinir iletisi normale döndürülür. Böylece boyun bölgesinde toksik maddelerin birikmesi engellenir. Boynun doğal eğrisini yeniden stabilize etmek için yumuşak doku teknikleri , manipülasyon ve tetik nokta masaj teknikleri kullanılır. Bu durum ağrıyı azaltacaktır .Osteopatinin bütüncül düşüncesinden yola çıkarak sırt kasları ve omurlarına , pelvise ve visserale( iç organlardaki gerginlikler ) kadar bakıp değerlendiririz. Buradaki sorunlarda boyun ağrısına neden olabilir.
Postür ve duruş eğitimi , ev ve ofislerde düzenlemeler ile kalıcı sonuçlar elde edebiliriz.
.
Neler yapılabilir
1) Egzersizler
Yapacağımız egzersizler boyun ve sırt bölgesinin esnekliğini artırmaya ve hareket kabiliyetini maksimuma çıkartmaya yönelik germe ve gevşeme türü egzersizler olmalıdır.
2) Çalışma ortamının yeniden düzenlenmesi
a) Bilgisayar kullanırken baş ve boyun dik ve gövdeyle aynı hizada olmalıdır. Sırtı destekleyen bir sandalye kullanılmalıdır.
b)Bilgisayarın durduğu masa ile oturulan iskemlenin yüksekliği orantılı olmalıdır. Bilgisayar çapraz bir şekilde durmamalıdır.
c)Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin. 30-40 dakikada bir pozisyon değiştirin, saat başı 5-10 dk mola verin.
d)Sık telefon görüşmesi yapıyorsanız, kulaklık biçimindeki telefon ahizelerini tercih edin.
e) Çok yüksek veya alçak yastık kullanmamaya dikkat edin. Yastığın, boyun boşluğunu desteklemesine dikkat edin.
f)Yüzüstü yatmayın. Yan yatarak uyumanız daha iyidir.
g)Bel ağrıları ve boyun ağrıları birbirlerini oldukça etkileyen hastalıklardır. Bu nedenle boynu ağrıyanlar aynı zamanda bellerine, beli ağrıyanlarda boyunlarına dikkat etmelidirler
j)Görme bozuklukları, objelerin görülmesi için çok daha fazla dikkat göstermenizi gerektirir. Bu durum boyun kaslarını yorarak boyun ve omuz ağrılarına zemin hazırlar. Bu nedenle görme bozuklukları zamanında tedavi edilmelidir.
k)Ellerinizi omuz hizasından yüksek yada çok alçak seviyelerde kullanmanız boyun bölgesini zorlar. Bu nedenle öğretmenlerde, duvar ve tavan işçilerinde boyun ağrısı sık görülür.
'' Ağrısız ve kaliteli bir yaşam dileğimle....''